Skip to main content

Rulman Nedir?

By Ağustos 28, 2022Ağustos 24th, 2023Rulman

Rulman Nedir Ne İşe Yarar?

Rulman Nedir? Sorunuza cevap olarak, rulmanlar birbirine göre farklı yönlerde dönen parçaların bu hareketi olabildiğince az sürtünme yapmasını sağlayan, daha az güç harcanarak, daha yüksek devirlere çıkabilmesine olanak sağlayan  makine elemanlarıdır. Rulmanlar 2 tip olarak 2 ye ayrılmaktadır; 1. si Temaslı Rulmanlar, 2.si ise Temassız rulmanlardır.Temaslı rulmanlar, kayma, yuvarlanma veya eğilme yatakları içeren ekipmanla mekanik temasa sahiptir.

Temassız rulmanlar(yataklar) ise, sıvı, hava, karışık fazlı ve manyetik yatakları içerir. Mekanik temasın olmaması statik sürtünmeyi ortadan kaldırır.

Rulman, bağıl hareketi yalnızca istenen hareketle sınırlayan ve hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan bir makine elemanıdır.

Yatağın tasarımı, örneğin, hareketli parçanın serbest doğrusal hareketini veya sabit bir eksen etrafında serbest dönüşü sağlayabilir; veya hareketli parçalara etkiyen normal kuvvetlerin vektörlerini kontrol ederek bir hareketi engelleyebilir.

Çoğu rulman, sürtünmeyi en aza indirerek istenen hareketi kolaylaştırır. Rulmanlar, çalışma tipine, izin verilen hareketlere veya parçalara uygulanan yüklerin (kuvvetlerin) yönlerine göre geniş bir şekilde sınıflandırılır.

Rulman Nedir ve Rulmanlar Nasıl Çalışır?

Rulmanlar, pürüzsüz metal bilyeler veya makaralar ve bilyelerin yuvarlanması için pürüzsüz bir iç ve dış metal yüzey sağlayarak sürtünmeyi azaltır. Bu bilyeler veya silindirler, yükü “taşıyarak” cihazın daha az sürtünme ile dönmesini sağlar.

Rulmanlar, her gün kullandığımız makinelerin çoğunda bulunmaktadır. Rulmanlar olmasaydı, sürtünmeden dolayı aşınan parçaları sürekli olarak değiştirir maliyet ve zaman kaybı yaşardık. Nesneler, kaymalarından daha kolay yuvarlanır. Arabanızdaki tekerlekler büyük rulmanlar gibidir. Tekerlek yerine kayak gibi bir şeyiniz olsaydı, arabanızı yoldan aşağı itmek çok daha zor olurdu.

Standart Bir Rulmanın Parçaları Nelerdir?

Bir rulmanın standart temel bileşenleri aşağıdaki gibidir:

  1. İç Halka

İç Halka, iki yatak halkasından daha küçüğüdür. Toplar için bir kanal oluşturmak için dış çapında bir oluk vardır.

  1. Dış Halka

Dış Halka, iki yatak halkasından daha büyüktür. Dış halkada, iç çapında toplar için bir yol oluşturmak için bir oluk vardır.

  1. Yuvarlanma Elemanı (Toplar, Silindirik Merdaneler, Küresel Merdaneler, Konik Merdaneler, İğneli Merdaneler)

Yuvarlanma elemanları, iç halkayı ve dış halkayı ayırır ve yatağın minimum sürtünme ile dönmesine izin verir. Yuvarlanma elemanlarının boyutu, iç ve dış halkalardaki raydan biraz daha küçük yapılmıştır.

  1. Kafes (Tutucu)

Rulmanlardaki kafesin amacı, yuvarlanan elemanları ayırmak, iç ve dış bilezikler arasında sabit bir boşluk sağlamak, dönme sırasında yuvarlanma elemanlarını yolda doğru bir şekilde yönlendirmek ve yuvarlanma elemanlarının düşmesini önlemektir.

  1. Yağlama

Yağlayıcı, bir yatağın standart bileşenlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. İç ve dış bilezikler arasındaki yataktaki sürtünme kayıplarını azaltmak için yağlama eklenir.

  1. Diğer Opsiyonel Rulman Bileşenleri

Diğer ek bileşenler kalkanlar ve contalar, bilyalı yatağın performansını ve ömrünü artırır. Bu isteğe bağlı bileşenler, yatağın performansını artırmak için müşterinin ihtiyacına göre yatağa eklenir.

  1. Kalkanlar

Kalkan, damgalı, profilli bir sac metal disktir. Kalkan, dış halkanın iç kenar çapındaki çok küçük bir oyuğa bastırılır. İç halkanın dış çapı ile kalkan arasında küçük bir boşluk veya boşluk açık kalır.

  1. Mühürler

Conta ayrıca dış halkanın kenar çapındaki iç kısmındaki çok küçük oluğa da yerleştirilir.

rulman çeşitleri

Rulman Nedir ve Rulman Çeşitleri Nelerdir?

  • Sabit Bilyalı Rulmanlar. Sabit Bilyalı Rulmanlar en sık kullanılan rulman türüdür ve çok farklı uygulamalarda kullanılır. …
  • Eğik Bilyalı Rulmanlar. …
  • Oynak Bilyalı Rulmanlar. …
  • Eksenel Bilyalı Rulmanlar. …
  • Oynak Makaralı Rulmanlar. …
  • Silindirik Makaralı Rulmanlar. …
  • Konik Makaralı Rulmanlar. …
  • İğneli Rulmanlar.

Rulman Nedir? Rulman Çeşitleri Nelerdir? Rulman İhtiyaçlarınız ve Sorularınız için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir, satış danışmanlarımızdan ücretsiz ön bilgi alabilirsiniz 🙂

 

Konuşmaya Başla
Merhaba